8 bruisende elementen

Lichamelijke- en geestelijke balans

In-Balans gaat uit van lichamelijke- en geestelijke balans. Deze balans vindt zich een weg door de ervaringen in ons leven én de levenswijze die je voert. De samenhangende elementen heb ik kort samengevat:

Sociaal


Het is belangrijk in een veilige omgeving te zijn met fijne mensen om je heen. Dat zorgt er mede voor dat je beter in je vel zit en jezelf goed kunt ontwikkelen. Wist je dat een knuffel (huid-huidcontact) ervoor zorgt dat bepaalde stofjes in je lijf worden geproduceerd?

Groente


Groenten bevatten koolhydraten, veel vitamines en mineralen. Goede bouwstoffen voor je lichaam. Deze koolhydraten zijn, als het ware, verpakt in vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel veel gelijkmatiger blijft dan bij brood, pasta, koek, snoep e.d. Ook draagt ook bij aan een goede hormoonbalans. Bij biologisch groenten en fruit mag geen gebruik worden gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Ook mag er niet genetisch worden geknutseld. Biologische producten bevatten gemiddeld meer antioxidanten en vezels.

Hart


Je hart in een grote spier, die al je bloed door je hele lijf pompt. Het verzorgt het vervoer van zuurstof, voedingstoffen en afvalproducten. Goede voeding, beweging, lekker in je vel zorgt ervoor dat het ook goed kan blijven functioneren. Ook staat het hart voor passie; doe je je werk met passie, fijn sociaal netwerk, fijne relatie met partner, kinderen en familie... het geeft je vleugels.

Water


Het drinken van water is een simpel advies en tevens het meest onderschat in het belang van je gezondheid. Water is voor iedere lichaamscellen belangrijk. Het vervoert voedingsstoffen naar weefsels toe en afvalstoffen van weefsels af. Ook is het nodig voor ontgiften via de lever. Bij een tekort aan water worden de afvalstoffen onvoldoende verwijderd en dan opgeslagen in de lever, bind- en vetweefsel. Hierdoor kun je verschillende klachten ontwikkelen.

Hoofd


De juiste bouwstoffen, die goed verteerd en opgenomen zijn voor je brein, maken dat je lekker in je vel zit, veel energie hebt en een goede mindset kunnen hebben. Andersom stuurt je brein, via je zenuwstelsel, alle processen in je lijf aan. Geef ook je brein regelmatig een moeilijke taak; laat je hersenen eens kraken... een mooie training voor het brein, waar het jong bij blijft.

Vertering


Geniet van je eten, proef het goed en neem de tijd. De vertering van koolhydraten begint al in de mond. Goed kauwen is daarom ook belangrijk. Naast de vermenging van speeksel (met o.a. verteringsenzymen) en het klein maken, gaat er ook een signaal naar je maag, die zich gaat voorbereiden op de komst van voedsel. De vertering van eiwitten start in de maag. Die van vetten in de dunne darm, waar de alvleesklier ook nog eens veel spijsverteringsenzymen toevoegt aan de voedselbrij. Ook komt hier de gal bij de voedselbrij. In de dunne darm wordt voeding opgenomen. In de dikke darm bewerken veel bacteriën de resten en maken daar nog weer goede stoffen voor jou, mits er een goede darmflora aanwezig is.

Beweging


Beweging is belangrijk voor onze gezondheid; het werkt ontstekingsremmend en anti-oxidatief. Het heeft ook positieve effecten op je stofwisseling, zenuwstelsel en behoud van spieren en botten. In de oertijd moest je altijd bewegen, voordat je te eten had. Nuchter bewegen geeft een positieve prikkel aan je stofwisseling. Een wandeling in de natuur verlaagt daadwerkelijk je stressniveau, zelfs wetenschappelijk aangetoond. Mooie reden om dagelijks een wandeling te maken in je omgeving en te genieten wat je aan natuur tegen komt. Krachttraining, van voor je bovenlijf, zorgt ervoor dat je stoffen produceert, die gunstig zijn voor je weerstand. En nee, we hoeven er niet allemaal uit te zien als Arnold Schwarzenegger. 

Bioritme


In je slaap vinden alle herstel- en reparatiewerkzaamheden op celniveau in je lichaam plaats. Je lever is daarbij ‘s nachts verantwoordelijk voor het herstel en krachtig houden van je immuunsysteem. Eet niets meer na 20 uur, zodat je lever zich kan voor bereiden op nachtelijke taken. Belangrijk hierbij is een vast waak- en slaappatroon aan te houden, ook in het weekend. Hanteer een bioritme van 12 op en 12 uur af; dus in de avond je dag afbouwen en tot laat nog vol in actie zijn met sporten, computers, t.v. en veel verlichting.